Jeśli podczas realizacji usługi zostanie stwierdzone, że usterka występuje na tle systemowym i urządzenie powinno zostać skonfigurowane bez przywracania danych z kopii zapasowej, prosimy o skorzystanie z synchronizacji danych przez iCloud.


Urządzenie, które jest przywrócone do ustawień fabrycznych, należy wstępnie skonfigurować (wybrać kraj użytkowania, język), po czym na etapie możliwości wyboru odtworzenia danych, wybrać opcję uruchomienia sprzętu jako nowego. Po zakończeniu etapu konfiguracji, należy wybrać Ustawienia > iCloud (dla systemu 10 i nowszego, opcja ta zawarta jest na początku listy, w preferencjach konta Apple ID). Po zalogowaniu się na konto iCloud, włączone programy, używające iCloud, przywrócą zapisane w nich dane (takie jak na przykład Zdjęcia, Kontakty). Dla niektórych aplikacji wymagane jest posiadanie konta z domeną icloud.com.


Uwaga: jeśli wcześniej nie była włączona opcja synchronizacji danych wybranego programu, nie przywróci on danych.